Domnia lui Mircea cel Bătrân (1386-1418)

Fiu al domnului Țării Românești Radu I, Mircea cel Bătrân vine la conducerea țării într-un moment delicat în ceea ce privește politica externă: pe de o parte, presiunea otomană era tot mai apăsătoare, iar pe de altă parte, Ungaria își manifesta dorința de a controla cursul Dunării. 

Mircea cel Bătrân

Sub conducerea lui Mircea cel Bătrân, statul muntean cunoaște o dezvoltare deosebită, acesta revigorând țara din punct de vedere economic, politic și militar și aducând-o la întinderea sa teritorială maximă. Titulatura sa era următoarea:

Eu cel întru Hristos Dumnezeu binecredinciosul și binecinstitorul și de Hristos iubitorul și singurul stăpânitor Io Mircea, mare voievod și domn, cu mila lui Dumnezeu și cu darul lui Dumnezeu stăpânind și domnind peste toată Țara Ungrovlahiei și părțile de peste munți, încă și spre părțile tătărești, și Amlașului și Făgărașului herțeg, și Banatului de Severin domn, și pe amândouă părțile peste toată Podunavia (n.r. Dunărea) până la Marea cea Mare și cetății Dârstorului stăpânitor. 

Politica externă a marelui voievod român a fost marcată de lupta pentru înlăturarea primejdiei otomane. În acest scop, Mircea cel Bătrân a încheiat alianțe cu vecinii: moldovenii, polonezii sau maghiarii...

 

Confruntările cu otomanii

Primele confruntări cu otomanii încep în momentul în care Mircea intervine în ajutorul despotului Ivanco, fiul lui Dobrotici al Dobrogei. În urma expediției otomane din 1387, mai bine de jumătate din teritoriul Dobrogei ajunge sub stăpânirea Porții. În 1388-1389, Mircea intervine și învinge garnizoanele otomane lăsate în Dobrogea, astfel încât Dobrogea și cetatea Silistra ajung în stâpânirea Țării Românești.  

În 1389, Mircea îl ajută pe cneazul Lazăr al sârbilor în lupta de la Kossovopolje (Câmpia Mierlelor). Inițial, sorții luptei păreau să încline spre oastea creștină, mai ales când sultanul Murad își pierde viața în luptă. Locul său este luat de fiul lui, Baiazid, supranumit Fulgerul, și victoria bătăliei este atrasă de partea otomană. Cneazul Lazăr este ucis în luptă.

Întrucât după implicarea sa în lupta de la...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in