Unirea de la 1600
Trebuie să întocmești un referat pe tema Unirii de la 1600? Citește această pagină și vei găsi toate informațiile relevante despre Unirea de la 1600 astfel încât referatul tău să obțină nota 10.
Materialul despre Unirea de la 1600 va conține informații despre contextul politic al țărilor române, date ale celor mai importante evenimente în ordinea succesiuni acestora și o hartă care te va ajuta să înțelegi mai bine modul în care Mihai Viteazul a înfăptuit Marea Unire de la 1600.
Unirea de la 1600
Contextul politic din țările române vecine îl determină pe Mihai să treacă la unirea acestora. Astfel, Moldova se apropie de Polonia în timpul domniei lui Ieremia Movilă și acest fapt are drept consecință îndepărtarea Moldovei de Sfânta Alianță. În Transilvania, principele Sigismund Bathory renunță la tron în favoarea vărului său, cardinalul Andrei Bathory, de asemenea fidel politicii poloneze.
În 1599, Mihai Viteazul pătrunde în fruntea oștirii sale în Transilvania și îl învinge pe Andrei Bathory în octombrie, în bătălia de la Șelimbăr. Urmează apoi intrarea triumfală în Alba-Iulia, la data de 1 noiembrie 1599, primind cheile orașului de la episcopul Napragy.