Domnia lui Iancu de Hunedoara (1441-1456)

Domnia lui Iancu de Hunedoara (1441-1456)

Iancu de Hunedoara se înscrie și el în lista marilor conducători români din Evul Mediu. El a fost voievod al Transilvaniei și guvernator al Ungariei. Fiu al cneazului român Voicu, Iancu de Hunedoara se încorporează nobilimii maghiare, fiind un mare aristocrat în cadrul acesteia și avându-și domeniul feudal la Hunedoara.

Iancu de Hunedoara 

El a deținut de-a lungul timpului numeroase demnități, între care: ban de Severin din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456, comite al Timișoarei și al Bistriței în 1441, regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar ș.a. Un alt fapt istoric important legat de numele său este acela că Iancu de Hunedoara a fost tatăl regelui Matei Corvin.

Iancu de Hunedoara a fost preocupat de tactica de luptă a otomanilor și și-a demonstrat excepționalele sale calități militare încă de la început, în luptele împotriva turcilor din Serbia.

Confruntările cu otomanii

În anul 1441, Iancu de Hunedoara devine voievod al Transilvaniei și în 1442, are loc o confruntare armată importantă lângă Alba-Iulia, la Sântimbru, înfrângând trupele otomane comandate de beiul de Vidin.

Între anii 1443-1444, Iancu va conduce „campania cea lungă” de la sudul Dunării, încheiată cu pacea de la Seghedin,...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in