Formarea statului medieval Moldova

Asemeni Țării Românești, și formarea statului medieval Moldova a fost realizată în mai multe etape și pe parcursul a mai multor secole.

Scrierile medievale, precum Cronica lui Nestor sau Povestea vremurilor de demult, amintesc în regiunile cuprinse între estul Carpaților, Nistru și Marea Neagră formațiuni politico-administrative, precum țări, codri, cobâle sau câmpuri. În secolul al XII-lea, cronicile vremii menționează, în centrul Moldovei, Țara Berladnicilor, în sudul Moldovei, Țara Brodnicilor, iar în nord-vestul Moldovei, Țara Volohilor. O cronică din secolul al XIII-lea amintește în nord-estul Moldovei o Țară a Bolohovenilor (etimologia făcând trimitere la termenul voloh).

Asybaris, editare adițională: Miehs / CC BY-SA 3.0 / Harta formaționilor statale românești

Din secolul al XIII-lea, Moldova se regăsește sub dominația tătarilor, care, după marea invazie din 1241-1242, își stabilesc centrul politic la gurile Dunării. Alegerea acestui loc ca și centru politic este ușor de înțeles dacă ne gândim la importanța economică pe care o avea, pe aici trecând drumul comercial ce lega Europa Centrală de Marea Neagră.

În anul 1347, Ludovic I îi învinge pe tătari la răsărit de Carpaţi, lăsând...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in