Formarea statului medieval Moldova
Asemeni Țării Românești, și formarea statului medieval Moldova a fost realizată în mai multe etape și pe parcursul a mai multor secole.
Scrierile medievale, precum Cronica lui Nestor sau Povestea vremurilor de demult, amintesc în regiunile cuprinse între estul Carpaților, Nistru și Marea Neagră formațiuni politico-administrative, precum țări, codri, cobâle sau câmpuri. În secolul al XII-lea, cronicile vremii menționează, în centrul Moldovei, Țara Berladnicilor, în sudul Moldovei, Țara Brodnicilor, iar în nord-vestul Moldovei, Țara Volohilor. O cronică din secolul al XIII-lea amintește în nord-estul Moldovei o Țară a Bolohovenilor (etimologia făcând trimitere la termenul voloh).
Asybaris, editare adițională: Miehs / CC BY-SA 3.0 / Harta formaționilor statale românești
Din secolul al XIII-lea, Moldova se regăsește sub dominația tătarilor, care, după marea invazie din 1241-1242, își stabilesc centrul politic la gurile Dunării. Alegerea acestui loc ca și centru politic este ușor de înțeles dacă ne gândim la importanța economică pe care o avea, pe aici trecând drumul comercial ce lega Europa Centrală de Marea Neagră.