Republica romană (510/509-27 î.Hr.)

Termenul „republică” provine de la latinescul „res publica romana”, care desemnează lucrurile, treburile publice ale Romei.

Republica se împarte în trei mari perioade,

  • cea aristocratică (509-300 î.Hr.),
  • cea democratică (până spre sfârșitul secolului al II-lea î.Hr.) și
  • perioada războaielor civile romane (până la sfârșitul republicii, în 27 î.Hr.), asupra cărora ne vom îndrepta atenția în cele ce urmează.

Perioada republicană se caracterizează printr-o sumă de evenimente atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Pe plan intern notăm confruntările dintre plebe și patricieni. Pe plan extern asistăm la lupta între cetatea Latium și adversarii săi pentru obținerea supremației în Italia.

Conflictele dintre plebe și patricieni, așa-numitele „secesiuni plebeene”, s-au născut pe fondul concentrării pământurilor în mâinile patricienilor, fapt care a determinat sărăcirea plebei. În acest context în anul 494 î.Hr. plebeii s-au retras pe „Muntele sacru” iar patricienii au trimis un delegat să discute cu ei și să negocieze revenirea lor. Plebeii cereau anularea anumitor datorii și dreptul de a avea doi tribuni care să le apere și reprezinte interesele. Cei doi tribuni urmau să conducă adunarea plebeilor s...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in