Umanismul

Având, așa cum am afirmat anterior, în centrul său omul, ideologia noii culturi renascentiste va purta numele de umanism. Omul este considerat măsura tuturor lucrurilor, după cum susținea filosoful Protagoras în secolul al V-lea î.Hr., și dobândește un nou statut în societate, punându-se un accent deosebit pe dezvoltarea sa multilaterală și pe educația poliglotă.

Creație a lui Dumnezeu, omul are menirea, chiar datoria, de a fi fericit și de a desăvârși opera Creatorului prin toate mijloacele oneste și responsabile avute la îndemână. Totodată, sunt condamnate fanatismul religios și dogmatismul, care ar îngrădi potențialul evolutiv al omului.

Este încurajată educația și învățământul, care se dezvoltă prin apariția „academiilor”, unde se studiază asiduu operele scriitorilor antici. Este adoptat un nou model educațional în care scolastica și teologia sunt lăsate de o parte și înlocuite cu logica, retorica, gramatica, aritmetica, geometria, astronomia și muzica. 

Limba latină ca limbă de cultură, pierde întrucâtva din importanță prin impunerea limbilor naționale. La acest lucru contribuie foarte mult apariția tiparului, care facilitează accesul unui număr crescând de oameni la cărțile mult...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in