Reforma religioasă în Transilvania

Protestantismul s-a răspândit rapid prin intermediul misionarilor, negustorilor și studenților din Germania înspre țările vecine, ajungând până în Transilvania. Terenul pe care pătrund ideile reformatoare ale lui Luther este deosebit de favorabil din punct de vedere politico-social, pe de o parte, datorită crizei maghiare după cucerirea Ungariei centrale de către turci, iar pe de altă parte, datorită existenței aici a unei pături sociale constituite din orășeni sași și nobili maghiari, care erau foarte receptivi la mesajele Reformei. 

Astfel, cei dintâi care adoptă luteranismul sunt sașii, în anul 1545, de la personalitățile de seamă până la populația de rând. Primele texte protestante luterane apar la Sibiu, unde va fi înființată și o școală confesională luterană.

Personalitatea de seamă a protestanților sași este umanistul Johannes Honterus, cel care va organiza, din punct de vedere instituțional, biserica sașilor din Brașov și Țara Bârsei. Ulterior, exemplul său este urmat de sașii din celelalte comunități transilvănene din Sighișoara, Sibiu, Mediaș ș.a. În anul 1553, sașii transilvăneni își aleg un episcop, iar în anul 1557, luteranismul va fi recunoscut și de către Dietă.

Pudelek / CC...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in