Încheierea războiului și urmările acestuia
Războiul de 30 de ani s-a încheiat în 1648 prin semnarea Păcii din Westfalia. În cadrul acestei păci s-au semnat de fapt două documente: un tratat între Sfântul Imperiu Roman și Franța și un altul, între Sfântul Imperiu și Suedia. Prin pacea din Westfalia, se reafirmă prevederile păcii religioase din 1555 de la Augsburg, prin care confesiunile catolică și luterană erau tratate ca egale, și se extind asupra confesiunii calvine:
În urma războiului, Sfântul Imperiu Roman suferă numeroase pierderi umane și materiale, atât din cauza conflictului propriu-zis, cât și datorită foametei și epidemiilor. Germania devine propriu-zis un conglomerat de aproximativ 350 de state, fiecare dintre acestea având dreptul de a-și alege propria confesiune. Vechile libertăți germane sunt reconfirmate prin pacea westfalică, însă împăratul nu poate lua nici o hotărâre de unul singur, ci doar cu acordul Dietei. Austria încearcă să își făurească un imperiu de sine stătător.
Totodată, Franța va deveni una dintre cele mai influente țări din Europa. Ea controlează Alsacia și unele principate germane, iar circulația pe Rin se desfășoară în avantajul său. Franța, împreună cu...