Politica Egiptului Antic

Putem vorbi despre o periodizare a istoriei Egiptului antic în mai multe epoci, despre care vom detalia în cele ce urmează.

Epoca predinastică în intervalul 3200-3000 î.Hr, când s-au realizat diferențierile sociale pe clase, iar teritoriul Egiptului a fost divizat în 42 de unități teritoriale, administrative, politice și economice numite „nome”. Tot acum comunitățile gentilice (care țin de gintă, grup de oameni care au un strămoș comun, unitatea fundamentală a comunei primitive) se constituie cele două regate: Egiptul de Sus (în sud) și Egiptul de Jos (în nord). Unificarea Egiptului este înfăptuită din mai multe motive, între care amintim atacurile popoarelor vecine, coordonarea sistemului de irigații și a construcțiilor.

Cel care va unifica în jurul anului 3100 î. Hr. cele două state egiptene va fi faraonul Narmer / Menes și totodată fondatorul primei dinastii, dinastia thinită. Unificarea era reprezentată în mod simbolic prin purtarea una deasupra celeilalte a celor două coroane (albă și roșie) de către faraon. La granița dintre cele două regate Faraonul Menes va întemeia orașul Memphis, ce va deveni capitala regatului unit. Până în momentul cuceririi Egiptului de către Alexandru M...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in