Statul dac

Dorești să afli mai multe despre poporul dac? Ei bine, înseamnă că lecția noastră este perfectă pentru tine. Despre poporul dac putem afla o mulțime de lucruri interesante studiind cu atenție structura socială, precum și deciziile militare pe care aceștia le-au făcut. În fața pericolului roman, poporul dac și-a arătat mereu vitejia și dorința de independență. 

Dacă ești curios în a afla și mai multe informații despre poporul dac și statul dac, achiziționează manualul nostru de istorie pentru clasa a IX-a.     

Începuturile statului dac au avut loc prin uniunea de triburi sub conducerea lui Dromichaites/ Dromihete în secolul al III-lea î. Hr. sau Oroles și Rubobostes în secolul al II-lea î. Hr.

Burebista

Cel care a unificat triburile geto-dacilor a fost însă Burebista (82-44 î.Hr.). El a înlăturat pericolul celtic în anul 60 î.Hr. și a supus cetățile grecești Histria, Olbia, Apollonia și Dionysopolis de la Marea Neagră în 55 î.Hr.

Burebista, bărbat get, ajungând să domnească peste neamul său, a luat în stăpânire niște oameni ticăloșiți de desele războaie și în așa măsură îi ridică prin muncă, cumpătare și ascultare de porunci, încât în câțiva ani întemeie o mare stăpânire și pe cei mai mulți dintre vecini îi supuse geților” (Strabon, Geografia, VII, 3, 11).

Cercetările arheologige au...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in