Daco-geții

Daco-geții sunt triburile tracice situate la nord de Dunăre (Istru), în teritoriul dintre Dunăre, Tisa și Nistru (adică spațiul Dobrogei, Munteniei până la Carpații Meridionali și sudul și vestul Moldovei). Se folosește terminologia de daco-geți deoarece termenul de geți a fost utilizat de către greci, în timp ce termenul de daci a fost întrebuințat de către romani în numirea triburilor tracice nord-dunărene.

Citește Referatul despre geto-daci aici.

Eu îi numesc daci pe oamenii pomeniți mai sus, cum își spun ei înșiși și cum le zic și romanii, măcar că știu prea bine că unii dintre greci îi numesc geți. Căci eu îmi dau bine seama că geții locuiesc dincolo de Haemus (n.n. Munții Balcani), de-a lungul Istrului” (Dio Cassius, Istoria romană).

 „Căci pe unii îi denumesc daci, iar pe alții geți. Geții sunt cei care se întind spre Pont și spre răsărit, iar dacii, cei care locuiesc în partea opusă, spre Germania și spre izvoarele Istrului ... Dacii au aceeași limbă ca și geții” (Strabon, Geografia).
 

Apolodor din Damasc / Armament dacic

Numele de geți a fost atribuit îndeobște triburilor din regiunea extracarpatică, în timp ce numele de daci a fost atribuit triburilor din zona apuseană. Cum p...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in