Budismul

Religia budistă este legată de Gautama Siddhartha / Sakyamuni Siddharta care va deveni Buddha (cel iluminat, cel conștient) prin efortul său personal.

Budismul nu este o religie în sensul în care sunt celelalte, pentru că nu are nici o legătură cu vreo divinitate (cuvântul religie vine din latinescul religio, relegare și înseamnă „reluare” legăturii cu ceva/cineva, în cazul de față divinitatea). Putem spune deci că budismul nu face parte din nici o categorie care desemnează în mod general o religie. Adică nu e nici monoteist, nici politeist.

Terminologic, monoteismul înseamnă credința într-un singur zeu/Dumnezeu (din grecescul monos=„singur” și theos = „zeu”), iar politeismul, credința în mai mulți zei (din grecescul polys = mai mulți, numeros și theos = „zeu”). De aceea mulți cercetători au numit budismul o religie nonteistă (fără divinitate).

© World imaging / Public domain / Statuie Buddha, sec. 1-2 d. Hr

Sakyamuni Siddharta s-a născut în secolul al V-lea î.Hr., cel mai aprobabil în jurul anului 624 î.Hr. (opiniile legate de această dată sunt diferite), ca fiu al unui suveran din clanul Sakya, undeva într-un ținut care corespunde azi cu sudul Nepalului și a murit aproximativ în jurul anului 543 î....

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in