Războiul de 30 de ani (1618-1648)

Pe parcursul secolelor al XVI-lea şi al XVII-lea, în Europa domnea o nemulțumire generală față de excesele Bisericii Romano-Catolice. Reforma lui Martin Luther şi Jean Calvin a scindat populația Imperiului în trei credințe, pe lângă cea catolică apărând cea luterană și calvină. 

La începutul secolului al XVII-lea, se formează Uniunea Protestantă și Liga Catolică. Formarea acestora a determinat ralierea unor principi de partea taberei protestante și a altora, de partea taberei catolice. Protestanții încercau să obțină din partea familiei conducătoare o mai mare libertate religioasă, însă casa de Habsburg, catolică, era destul de reticentă. Mai mult, între anii 1617-1618, a închis două biserici luterane din Boemia. Aceasta a fost clipa în care conflictul ce mocnea de atâta timp a izbucnit, protestanții pătrunzând într-un palat din Praga și aruncând trei demnitari catolici pe fereastră.

Consecința acestor acte a fost faptul că cele două tabere religioase și-au declarat război reciproc. A început astfel războiul cunoscut în istorie drept Războiul de 30 de ani (1618-1648), care a debutat prin bătălia de la Muntele Alb, în apropiere de Praga, în noiembrie 1620. În această confruntare, trup...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in