Liga Sfântă

Perioada medievală a fost reprezentată de o perpetuă luptă între state pentru putere și expansiune. Una dintre cele mai mari puteri care s-a remarcat în această perioadă a fost reprezentată de Imperiul Otoman (unde religia majoritară era cea musulmană). Imperiul Otoman a fost văzut de europeni ca un pericol pentru integritatea statală a țărilor vecine și aspirând să cucerească Europa creștină.

Sub termenul de Liga Sfântă regăsim mai multe coaliții antiotomane realizate de statele creștine pe parcursul secolelor al XVI-lea și al XVII-lea, în contextul expansiunii Imperiului Otoman și amenințării sale de a cuceri Europa. 

În anul 1538 a fost constituită sub această denumire o alianță între mai multe state creștine europene împotriva Imperiului Otoman condus de Suleiman Magnificul, la îndemnul papei Paul al III-lea, în cursul Războiului otomano-venețian din 1537 - 1540.

După începerea Războiului cel Lung (1591/1593 - 1606), numit și Războiul de 13 sau 15 ani, ia formă o altă alianță militară între mai multe țări creștine europene, cunoscută de asemenea sub denumirea de Liga Sfântă. Astfel, în anul 1594 mai multe state europene creștine au decis să formeze, sub îndrumarea Papei Clement al VIII-lea, o alianță militară îndreptată împotriva Imperiului Otoman. Liderul alianței a fost împăratul Imperiului Romano-German Rudolf al II-lea.

Alături de Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană și Statul Papal, în cadrul acestei alianțe s-au implicat și Spania, Veneția, Mantua, Toscana, Ferrara. Pe lângă acestea, au fost invitate să participe și țările ortodoxe din Est – aflate în dese conflicte cu Imperiul Otoman – precum Marele Cnezat al Moscovei, Principatul Transilvaniei, Moldova și Țara Românească. În acest scop, în 1594, preotul și diplomatul catolic Aleksandar Komulovic este trimis într-o misiune de recrutare. Astfel, vor fi atrase în alianță și Marele Cnezat al Moscovei, Transilvania, Țara Românească și Moldova. 

În 1594 Transilvania (condusă de principele Sigismund Bathory), Țara Românească (condusă de Mihai Viteazul) și Moldova (condusă de Aron Vodă), răspund chemării alianței occidentale și aderă la Liga Sfântă.

Lupta antiotomană este declanşată în aceste împrejurări în noiembrie 1594 ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in