Imperiul Otoman
Strâns legată de istoria românilor este istoria turcilor. Pentru a înțelege mai bine modalitatea în care imperiul otoman, profesorii de istorie au sintetizat cele mai importante detalii și evenimente ale imperiului otoman.
Citește acum materialul dacă vrei să afli mai multe despre Osman I, Baiazid, Mahomed al II-lea sau alți conducatori reprezentativi pentru Imperiul Otoman.
Aparținând ultimului val migrator turco-mongolic, plecat în secolele VII-VIII din Asia Centrală, turcii vor intra în slujba califilor de Bagdad. Din rândurile lor, cu timpul, se vor desprinde mamelucii, cunoscuți și sub numele de „soldații sclavi”, care vor prelua în secolul al XIII-lea controlul asupra Egiptului.
Geneza Imperiului Otoman
Din familia popoarelor turcice fac parte și selgiucizii. Aceștia sunt acea ramură a turcilor care se vor converti la islam și vor cuceri, în 1042, Persia aproape în totalitate, iar câțiva ani mai târziu Bagdadul. În urma victoriei obținute în 1071 la Manzikert, turcii selgiucizi vor intra în posesia majorității teritoriilor bizantine asiatice. Imperiul selgiucid se va destrăma în anul 1092, însă va supraviețui sub numele de Sultanatul de la Rum, în centrul Anatoliei, până în anul 1308. În zonele periferice ale Asiei Mici vor lua naștere diverse regate independente aparținând turcilor din tribul kaia. Se remarcă astfel ascensiunea regatului condus de emirul Osman I (1281-1326), cel care va pune bazele Imperiului Otoman.
...
Lumea otomană
Din punct de vedere organizatoric, statul otoman era un stat feudal de tip militar, în care sultanul era persoana care deținea puterea politică nelimitată și pe cea spirituală (în calitatea sa de calif). Cel mai important demnitar în cadrul statului otoman, după sultan, era marele vizir. Marele vizir intra, alături de alți funcționari, în componența consiliului suprem, numit Divan. Teritoriile cucerite de otomani erau administrate de marii viziri, fiind împărțite în feude militare și lăsate pașalelor în exploatare.
Popoarele cucerite aveau obligația de a achita către Imperiul Otoman anumite obligații fiscale. Imperiul Otoman a dat dovadă de toleranță față de popoarele cucerite, creștinilor fiindu-le respectată religia și nefiind forțați să se convertească la islam...