Dinastia heracliană/a heraclizilor (610-705)
În anul 610 la tronul Imperiului Bizantin ajunge Heraclius / Heraklios (610-641), acesta deschizând perioada bizantină clasică, ce va dura până în epoca Comnenilor (1081–1180). Împăratul Heraclius este cel care are meritul de a fi reorganizat conducerea imperiului și de a fi redobândit teritoriile pierdute către perși.
În anul 621, Heraclius, în fruntea armatei sale, reușește să îi alunge pe perși din Anatolia. Câțiva ani mai târziu, în 627, perșii suferă o nouă înfrângere din partea bizantinilor, în urma păcii încheiate șahul Kavadh al II-lea al perșilor restituind teritoriile cucerite Imperiului Bizantin. După 651 perșii sunt cuceriți de către Califatul Arab și nu mai reprezintă o problemă pentru Imperiul Bizantin.
Bătălia dintre armata lui Heraclius și armata persană, frescă de Piero della Francesca (1452)
În timpul lui Heraclius limba greacă devine limba oficială a imperiului.
Împăratul Heraclius se va implica și în viața bisericii, încercând să reunifice creștinii ortodocși și pe cei monofiziți. Monofiziții (gr. mono-physis = o fire) susțineau că Hristos avea o singură natură/fire, cea divină, spunând că cea umană este absorbită în cea divină. Din punctul de vedere al creștinilor ortod...