Dinastia heracliană/a heraclizilor (610-705)

În anul 610 la tronul Imperiului Bizantin ajunge Heraclius / Heraklios (610-641), acesta deschizând perioada bizantină clasică, ce va dura până în epoca Comnenilor (1081–1180). Împăratul Heraclius este cel care are meritul de a fi reorganizat conducerea imperiului și de a fi redobândit teritoriile pierdute către perși.

În anul 621, Heraclius, în fruntea armatei sale, reușește să îi alunge pe perși din Anatolia. Câțiva ani mai târziu, în 627, perșii suferă o nouă înfrângere din partea bizantinilor, în urma păcii încheiate șahul Kavadh al II-lea al perșilor restituind teritoriile cucerite Imperiului Bizantin. După 651 perșii sunt cuceriți de către Califatul Arab și nu mai reprezintă o problemă pentru Imperiul Bizantin.

Bătălia dintre armata lui Heraclius și armata persană, frescă de Piero della Francesca (1452)

În timpul lui Heraclius limba greacă devine limba oficială a imperiului.

Împăratul Heraclius se va implica și în viața bisericii, încercând să reunifice creștinii ortodocși și pe cei monofiziți. Monofiziții (gr. mono-physis = o fire) susțineau că Hristos avea o singură natură/fire, cea divină, spunând că cea umană este absorbită în cea divină. Din punctul de vedere al creștinilor ortod...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in