Regatul francilor

Odată cu prăbușirea Imperiului Roman de Apus în anul 476, statul de tip supraregional dispare, în locul său apărând statele de tip fragmentar și anume statele barbare. Deși statul roman își încetează existența, totuși unele structuri locale romane vor persista, fiind preluate de noii stăpânitori; putem vorbi astfel de o sinteză, o îmbinare a concepțiilor organizatorice romane cu cele germanice. Este important să reținem, însă, că acest nou mod de organizare și funcționare a noilor state barbare nu a avut un caracter unitar, el realizându-se diferit de la un regat barbar la altul.

La sfârșitul secolului al V-lea, în regiunea nordică a Galiei, și anume pe teritoriul Franței și Belgiei de astăzi, erau stabiliți francii.

Sub conducerea lui Clovis (481-511), francii vor întreprinde în 486 o campanie de cucerire a unor teritorii din Galia, care erau stăpânite de Syagrius, un fost general roman. Istoria păstrează o anumită discuție între cei doi lideri, generalul roman dezaprobând tinerețea și năzuințele lui Clovis se pare că ar fi afirmat atunci: „Ha! Francii, conduși de un copil, au venit să-i înfrunte pe romani, stăpânii lumii!”. Replica lui Clovis ar fi fost: „Da, un copil, dar copilul ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in