Imperiul Carolingian

Imperiul Carolingian

Urmașul lui Pepin cel Scurt va fi Carol cel Mare (768-814), sub domnia căruia regatul franc se va reunifica și extinde teritorial.

Carol cel Mare

Primele acțiuni ale noului conducător s-au îndreptat spre sudul Galiei romane, mai precis spre Aquitania, pe care o va câștiga. La cererea papei Hadrian I, Carol cel Mare va interveni în Italia, pe care o va prelua de la longobarzi. În 773, armata francă trece Alpii, asediind capitala Pavia, până la capitularea acesteia, în iunie 774. După această victorie, Carol cel Mare își va lua titlul de rege al francilor și al longobarzilor.  

Una dintre cele mai solicitante bătălii, atât ca durată, cât și din punct de vedere al sacrificiilor umane și materiale, a constituit-o bătălia cu saxonii.

Prima expediție francă a avut loc în anul 772 și s-a finalizat cu distrugerea unui sanctuar religios al saxonilor. Deși saxonii...

Renașterea carolingiană

Domnia lui Carol cel Mare a adus, pe lângă importantele sale realizări în plan politico-militar, o mare contribuție la cultura și educația vremii, motiv pentru care mișcarea culturală ce va avea loc în această perioadă se va numi „Renașterea carolingiană”.

Astfel, Carol va sprijini dezvoltarea școlilor, chemând numeroși învățați ai vremii la curtea sa. De asemenea, va sprijini mănăstirile acordându-le danii funciare din teritoriile cucerite și va construi noi biserici.  Nu în ultimul rând, va îmbunătăți sistemul juridic. Monarhul era legislatorul suprem, însă se supunea legilor existente și voinței poporului...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in