Centralizarea statală

Citește pagina noastra despre centralizarea statală și vei afla informații despre evoluția centralizării in Franța alături de principalele evenimente și personaje .

Odată cu domnia fiului lui Ludovic al VII-lea, Filip al-II-lea August (1180-1223), se deschide o noua etapă a monarhiei franceze.

În 1181, Filip al II-lea va începe un război împotriva lui Filip de Alsacia, contele Flandrei, pe care de altfel îl va și câștiga. De asemenea, va porni un război împotriva regelui Angliei, Henric al II-lea. Cum după doi ani de lupte nu a reușit să-l învingă, Filip se va alia cu fiii lui Henric al II-lea, Richard și Ioan, împotriva acestuia. Moartea lui Henric al II-lea și căderea Ierusalimului în mâinile sultanului Saladin vor amâna pentru un timp acest conflict. Între anii 1189-1192 Franța, Anglia și Sfântul Imperiul Roman își unesc forțele contra lui Saladin în cadrul Cruciadei a III-a. 

Filip al II-lea semnează cu Ioan Fără de Țară, rege al Angliei și duce de Normandia, Tratatul de la Goulet. În 1214, are loc confruntarea dintre cei doi de la Bouvines, finalizată cu victoria lui Filip și năruirea speranțelor lui Ioan Fără de Țară de a mai recupera Normandia de la francezi. Astfel, la moartea...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in