Anglo-saxonii, normanzii și vikingii

Aproximativ în aceeași perioadă cu marile migrații terestre amintite, au loc migrații ale iuților, anglilor și saxonilor în zonele de coastă nord-vest europene. Aceștia pornesc dinspre zonele de coastă dintre Iutlanda și Rin, îndreptându-se spre Britania. Britania avea un statut oarecum aparte, ea nefăcând parte din Imperiul Roman, căci fusese părăsită de romani la începutul secolului al V-lea. Cucerirea Britaniei se desfășoară în trei etape, pe parcursul a patru secole, și anume: incursiunile repetate, crearea unor centre politice și colonizarea propriu-zisă.

Astfel, până în preajma anului 519, sunt constituite regatul saxonilor de sud (Sussex), regatul saxonilor de vest (Wessex), regatul anglilor de est și regatul Kent.

Populația autohtonă nesupusă a continuat să lupte împotriva barbarilor cotropitori, retrăgându-se spre zonele mărginașe: Walles (Țara Galilor), Scoția etc.

Normanzii și vikingii vor efectua incursiuni îndeobște pe marile fluvii sau pe mare între secolele al VIII-lea - al XI-lea, datorită perfecţionării construcției corăbiilor acestora care erau de mari dimensiuni și rapide. Astfel ei se vor manifesta pe un teritoriu întins, de la Marea Nordului la Gibraltar, din Biza...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in