Marile descoperiri geografice

Marile descoperiri geografice

Odată cu stabilirea turcilor în Orientul Mijlociu, drumul comercial dintre Europa și Orient va fi controlat de aceștia. Acest drum era calea prin care se aduceau în Europa numeroase produse, în special mirodenii, drept pentru care a fost numit drumul mirodeniilor. Blocarea acestuia va determina necesitatea căutării unei noi rute spre India. 

Astfel, noua cale spre Indii este inaugurată de explorările portughezilor. Aceștia, sprijiniți de prințul și geograful Henric Navigatorul, vor explora coastele vestice ale continentului african.

În anul 1487, navigatorul și exploratorul portughez Bartolomeo Diaz ajunge cu flota sa până în sudul Africii, la Capul Bunei Speranțe.

Zece ani mai târziu, în 1497, exploratorul portughez Vasco da Gama va conduce...

 

Urmările descoperirilor geografice și ale expansiunii europenilor

Consecințele descoperirilor geografice au fost multiple și de o importanță majoră pentru evoluția ulterioară a omenirii. 

Astfel, un prim impact este cel economic, axa comerțului mutându-se în regiunea Oceanului Atlantic, în timp ce Europa devine centrul economic mondial. Crește, astfel, cantitatea de metale prețioase, care ia drumul Europei, și, de asemenea, sporește afluxul de mărfuri în general. Va avea loc, ca urmare, o „revoluție a prețurilor” și o intensificare a inflației. Economia de tip capitalist ia amploare, iar burghezia cunoaște un avânt economic și social. 

În plus, se intensifică relațiile dintre Europa și Lumea Nouă, iar universul cunoașterii se lărgește (vezi imaginea de mai jos) și dobândește noi valențe. 

Lumea cunoscută de europeni până la sfârșitul secolului al XV-lea - hartă realizată de Alberto Cantino în anul 1502

 

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in