Expansiunea europeană

Interesul omenirii pentru forma Pământului și a continentelor sale a stat la baza a numeroase călătorii și teorii științifice. Dacă inițial savanții au fost adepții teoriei geocentriste, potrivit căreia Pământul se afla în centrul Universului, ulterior aceștia s-au pronunțat pentru teoria heliocentristă, care plasa Soarele în centrul Universului, în timp ce Pământul se rotește în jurul acestuia. 

La sfârșitul secolului al XV-lea, apar o serie de documente cartografice întocmite de astronomii Paolo Toscanelli, Gerardus Mercator și Martin Behaim, care susțin faptul că Pământul este rotund și nu plat. 

Referatul despre marile descoperiri geografice este materialul nostru pe care ți-l recomandăm pe această temă.

De asemenea, dezvoltarea economică înregistrată de Europa în această perioadă și sporul demografic vor încuraja întreprinzătorii, ceea ce va duce la perfecționarea navigației și a echipamentelor necesare acesteia. Dintre progresele tehnice înregistrate în acest domeniu menționăm caravela (vezi imaginea de mai jos). Aceasta este o navă cu pânze inventată de portughezi. Dimensiunile sale sunt mici și este ușor de manevrat și rapidă.

PHGCOM / CC BY-SA 3.0 / Caravelă portugheză - machetă din Muzeul Național al Marinei din Paris

Se utilizează busola, astrolabul (vezi imaginea de mai jos) și hărți din ce în ce mai perfecționate. Astfel, se intensifică preocupările în vederea stabilirii latitudinii și longitudinii.

Sage Ross / CC BY-SA 3.0 / Astrolab din anul 1400...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in