Religia vechilor greci

Religia vechilor greci beneficia de un panteon bogat. Grecii erau politeiști („polis” = mai mulți, „theos” = zeu), adică credeau în existența mai multor zei; o altă caracteristică importantă a religiei grecești este antropomorfismul („antrophos” = om, „morphé” = formă), adică zeii se asemănau oamenilor la trup și la comportament, dar erau nemuritori. Sediul zeilor era pe Muntele Olimp, cel mai înalt munte din Grecia. Numeroase referiri la panteonul grecesc găsim în Iliada și Odiseea lui Homer.

În fruntea ierarhiei se afla Zeus. Născut din Rheea și Cronos, Zeus devine renumit pentru luptele și curajul său. El deținea puterea supremă, stăpân al cerului și al tunetului, fiind numit părinte al zeilor și al oamenilor. Echivalentul lui Zeus la romani era Jupiter.

Inițial adusă lui Ludovic al XIV-lea ca o zeitatate de sex masculin, statuia a fost restaurată ca Zeus în jurul anului 1686 de către Pierre Granie, adăugându-i mana care ține fulgerul.  

Hera, soția lui Zeus, era regina zeilor și a oamenilor,  protectoarea căsătoriei și a căminului. Echivalentul său roman era Iunona. Poseidon era zeul mărilor și al oceanelor, frate al lui Zeus. El pornea și oprea furtunile atingând marea cu tridentul ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in