Arta greacă

Arta greacă și-a lăsat amprenta de-a lungul secolelor, fiind extrem de prețuită și admirată și în zilele noastre. În lecția noastră ”Arta greacă” ne vom concentra în special pe arhitectură, sculptură și pictură. Dintre cele trei, probabil cea mai cunoscută este arhitectura, care încântă și astăzi ochii miilor de turiști care aleg Grecia ca destinație turistică.

Vom analiza cele trei ordine ale arhitecturii grecești, și anume ordinul doric, ordinul ionic și ordinul corintic, precum și cei mai importanți pictori ai Greciei și operele lor.

Accesează manualul nostru pentru a putea citi în continuare despre arta greacă.

Dezvoltarea economică deosebită pe care o cunoaște vechea Grecie se reflectă în nivelul superior al artei grecești comparativ cu al celorlalte popoare ale Antichității. Fiind un tip de civilizație deschisă, datorită colonizărilor, putem remarca în arta greacă numeroase și variate influențe de pretudindeni.

Arhitectura

Arhitectura greacă are drept scop final executarea unor construcţii funcţionale în cadrul organizării polis-ului. În timpul lui Pericle la Atena se stabilesc de exemplu proporţiile ideale ale templului, folosindu-se de cunoștințele matematice, pe care le-au îmbinat cu arta decorării. S-au dezvoltat astfel cele trei ordine ale arhitecturii grecești: doric, ionic și corintic.

Ordinul doric a apărut în epoca arhaică şi s-a dezvoltat cu precădere în Peloponez şi în c
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in