Creștinismul în mileniul I

Odată cu edictul de la Milano, putem observa începutul unei dezvoltări exponențiale a creștinismului, iar ca orice comunitate ce se dezvoltă, încep să apară diferite forme de organizare și ierarhii, necesare pentru păstrarea unei ordini.

În această lecție vom studia această dezvoltare a creștinismului dupa anul 313, concentrată în jurul marilor orașe precum Roma, Constantinopol sau Ierusalim. Totodată vom arunca o privire asupra evenimentelor mari precum sinoadele ecumenice și Marea Schismă.

Vă invităm să descărcați această lecție pentru a afla mai multe despre evoluția creștinismului, precum și despre modul de formare a primelor ramuri ale acestei religii.

După ieșirea creștinilor din clandestinitate o dată cu Edictul de la Milano al lui Constantin cel Mare și apoi prin declararea ca religie oficială a imperiului prin Teodosie cel Mare, Biserica creștină a început să se organizeze ca un sistem. În timp, s-au constituit comunități mai importante care erau grupate în jurul marilor orașe de atunci: Roma, Constantinopol, Ierusalim, Alexandria și Antiohia. Comunitățile creștine din aceste orașe erau numite patriarhii. Acestea aveau în subordine alte comunități mai mici numite mitropolii, urmând episcopiile și parohiile.

După perioada persecuțiilor, Biserica a trecut prin alte frământări, de ordin intern, prin confruntarea cu diversele erezii care apăreau.

Pentru ca să combată aceste erezii de-a lungul a peste 700 de ani au avut loc mai multe sinoade (cuvântul sinod vine din greacă ș...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in