Începuturile creștinismului
În această lecție o să aruncăm o privire asupra rădacinilor de la care a pornit creștinismul pe drumul său ca una dintre religiile predominante ale lumii. O să studiem câteva dintre principiile pe care de bazează, doctrina care o răspândește, câteva dintre personalitățile reprezentative dar și câteva dintre piedicile întâlnite.
Vă invităm să citiți această lucrare pentru a afla mai multe despre istoria creștinismului și despre modul în care a ajuns să fie una dintre marile religii ale lumii.
După cum am văzut, scrierile esențiale ale religiei creștine sunt cele 4 Evanghelii. Dar, fiindcă se consideră a fi continuatoarea religiei iudaice, religia creștină a inclus în cărțile ei de învățătură și îndrumare morală și scrierile vechi ale religiei iudaice. Cartea după care se ghidează creștinii este Biblia (din greacă - „biblos” - care înseamnă ansamblu de cărți; de aici vine și cuvântul bibliotecă - mai multe cărți adunate într-un loc), care cuprinde două părți mari: Vechiul și Noul Testament.
Fiind născut în sânul poporului evreu, creștinismul nu a înlăturat Vechiul (sau Primul) Testament, ci l-a inclus în scrierile sale canonice. Creștinii considerau că legea a fost dată de Dumnezeu prin Moise (principalul profet al evreilor) iar împlinitorul...