Creștinismul de la Constantin cel Mare

Primul împărat roman care arată îngăduință creștinilor este Constantin cel Mare (272-337). Apropiindu-se de religia creștină, mai ales prin mama sa împărăteasa Elena, Constantin dă în anul 313 Edictul de la Milano (Mediolanum). Acesta fost o scrisoare semnată de el și de împăratul Licinius și avea ca temă toleranța religioasă în imperiul roman. Licinius guverna partea de est a imperiului, în timp ce Constantin conducea provinciile din vest.

Viziunea Sfintei Cruci (Viziunea lui Constantin cel Mare)

Cei doi s-au întâlnit în palatul imperial de la Milano (Mediolanum) pentru a sărbători nunta lui Licinius cu sora lui Constantin și astfel au semnat textul scrisorii. Edictul de la Milano a marcat în mod oficial sfârșitul persecuției lui Dioclețian, în special și a aproape 3 secole de persecuții anticreștine, în general.

Împăratul Teodosie cel Mare (după numele roman Flavius Theodosius, 379-395) este cel care renunță definitiv la cultul zeităților romane. În anul 391, Teodosie a refuzat restaurarea altarului tradițional al Victoriei din Senatul roman. De asemenea, el a pus capăt Jocurilor Olimpice, care aveau o tradiție de peste o mie de ani, iar în perioada 391-392 toate templele păgâne din imperiul roman au fost închise. Împăratul Teodosie cel Mare a pus capăt, printr-un decret, jertfelor păgâne în Roma și Alexandria; a interzis și cultul zeilor domestici, odată cu întregul păgânism, și a declarat creștinismul religie oficială a Imperiului....

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in