Biserica în societatea medievală

Cum societatea medievală a fost descrisă ca fiind împărțită în cele trei ordine: cei care se luptă, cei care muncesc și cei care se roagă, nu putem să nu ne oprim atenția asupra rolului avut de Biserică în această perioadă. În acest context, clericii beneficiau de o poziție privilegiată, așezămintele religioase primind de-a lungul timpului numeroase danii funciare, ceea ce a făcut ca acestea să devină proprietare ale unor domenii funciare întinse.

Dacă inițial clericii se suprapuneau întrucâtva cu cărturarii (majoritatea acestora provenind din rândul oamenilor bisericii) și erau o categorie respectată, cu timpul se remarcă o șubrezire a disciplinei și o oarecare criză a moravurilor, ceea ce va aduce Biserica catolică în perioada secolelor al IX-lea - al XI-lea într-o perioadă de criză. Se înregistrează un adevărat trafic al funcțiilor episcopale, la acest statut accedând persoane cu bani, însă lipsite adeseori de vocație. Aceste aspecte vor determina scăderea prestigiului Bisericii.

Drept consecință, în mediul monahal ia naștere ideea reformării morale a Bisericii și dorința de a elimina intervenția laică în domeniul bisericesc. Se remarcă în acest sens mănăstirea Cluny (Burgundia) și mănăs...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in