Civilizația europeană - origini

Civilizația europeană a luat naștere în urma contactului dintre mai multe civilizații. Accesând acest material, vei afla care este originea numelui acestui continent și cum au apărut câteva dintre poparele europene antice: grecii, romanii, celții și tracii. Acesta este acompaniat de imagini și hărți, care te vor ajuta să înțelegi mai bine toate aceste informații interesante.

Citește acum „Civilizația europeană - origini” și te vei descurca mult mai bine la ora de istorie!

Originea civilizației europene, precum şi numele continentului nostru – Europa – îl regăsim în mitologia greacă, care ne povestește cum Zeus, stăpânul zeilor din Olimp, se îndrăgostește de nimfa Europa, fiica regelui fenician Agenor. 

Legenda spune că aceasta culegea flori pe litoralul pontic când Zeus se transformă într-un frumos taur alb și se alătură turmelor regale. Zeus o răpește  și, plutind pe valurile Mării Negre, o duce pe Europa până în insula Creta. Aici o cucerește și o amăgește, ascunzându-i faptul că el are o soție. Când află adevărul, Europa se aruncă în mare, dar este salvată de Afrodita. Pământul pe care a fost adusă de către Zeus va primi numele ei – Europa. 

Răpirea Europei - tablou realizat de Rembrandt (1632)

Această denumire va fi extinsă ulterior la spațiul geografic situat la vest de lumea orientală. Originile culturii și civilizației vestice sunt atribuite celor două mari popoare antice, grecii și romanii. 

În mileniul al IV-lea î.Hr., Europa este invadată de populații de origine indo-europeană originare fie din Asia Centrală și stepele nord-pontice, fie din Asia Mică. Această populație migratoare alcătuită din păstori și războinici se așază peste populația agricolă autohtonă și stă astfel la baza civilizației bronzului în Europa. Populația migratoare cunoștea tehnica prelucrării bronzului, utiliza roata și folosea calul și carul de luptă. În funcție de ocupațiile practicate, se remarcă și funcțiile deținute de membrii acestor populații: suveranii și preoții dețineau funcțiile politice și religioase, războinicii pe cele militare, iar restul populației se ocupa cu agricultura și meșteșugurile menite să asigure bunurile necesare și hrana. Religia populației indo-europene era uraniană, centrată pe cultul solar. 

Amplul proces de asimilare culturală și lingvistică a populației băștinașe din care rezultă noi popoare și noi limbi vorbite se numește proces de indo-europenizare