Arhitectura romană. Sculptura romană

Termele romane

Termele (thermae) erau băile publice ale romanilor, frecventarea acestora fiind o activitate preferată de socializare, astfel încât fiecare oraș însemnat deținea o astfel de baie publică. O termă era alcătuiră din gruparea a trei încăperi, una pentru baie caldă (“caldarium”), alta pentru baie călduță (“tepidarium”) și ultima pentru baie rece (“frigidarium”).

Existau și terme care aveau și saună. Unele din cele mai bine conservate relicve ale termelor sunt păstrate la Pompei. Persoanele bogate își permiteau luxul de a-si construi terme proprii.

Columnele și trofeele

Un tip aparte de monumente îl reprezintă cele comemorative. Din această categorie menționăm columnele și trofeele. Exemple binecunoscute sunt Columna lui Traian sau Columna lui Marcus Aurelius. Dintre trofeele ridicate de împărații romani în urma unei victorii amintim Tropaeum Traiani de la Adamclisi (Dobrogea), ridicat de împăratul Traian pentru a comemora victoria asupra dacilor.

Columna lui Marcus Aurelius (Roma)

Locuințele romane

Locuințele private ale romanilor se disting prin prezența curții interioare numită atrium. Curtea interioară avea forma rectangulară sau pătrată și un bazin în centru. De jur împrejur erau...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in