Arta monumentală romană

Arta monumentală romană este expresia culturii și a civilizației romane dezvoltată de-a lungul existenței acestuia în cuprinsul statului roman, de la debutul său și până în perioada de apus. Abordând acest subiect, vom vorbi pe de o parte de creațiile artistice de la Roma și din Peninsula Italică și, pe de altă parte, de creațiile artistice din provinciile romane.

Inițial, în arta romană putem remarca influențe ale populațiilor italice, în special etrusce, apoi, pe măsură ce (începând cu secolul al III-lea î.Hr.) romanii intră în contact cu civilizația greacă, vom remarca și influențe grecești. Centrul și etalonul în artă este Roma. Aici apar noutățile și de aici se propagă în restul teritoriului roman.

Arhitectura romană

În arhitectura romană putem remarca preferința romanilor pentru maiestuos, realism, construcții masive și impunătoare, durabile, precum fortificațiile, podurile, apeductele, castelele, bazilicile, termele, amfiteatrele ș.a.

Întrucât arta romană a preluat elemente locale din diversele provincii cucerite, vom remarca de exemplu de la etrusci influența unor principii urbanistice precum planurile regulate, străzile drepte, sistemele de canalizare, porțile monumentale sau
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in