Arta medievală românească

Arta, ca și modalitate de reflectare a concepției despre lume a omului medieval se va manifesta și în spațiul românesc, în conformitate cu influența factorilor zonali specifici și a aspirațiilor culturale ale acestei zone geografice.

Într-o primă instanță, dat fiind contextul luptelor antiotomane, se observă o intensificare a arhitecturii de tip militar cu cetăți puternice înconjurate de șanț și val cu palisadă. Treptat, fortificațiile din lemn și pământ sunt înlocuite cu cele din piatră, cum este cazul la Alba Iulia, Basarabi, Brașov sau Frumoasa.

Între secolele al XIV-lea și al XVI-lea se remarcă în Transilvania ridicarea fortificațiilor din piatră, la Sighișoara, Sibiu, Mediaș.

De asemenea, o atenție deosebită este acordată construirii curților domnești de la Suceava sau Târgoviște și cetăților. Astfel, cetățile sunt ridicate în puncte strategice, respectându-se un plan dreptunghiular sau pătrat. Amintim aici cetățile Neamț, Orhei, Giurgiu, Turnu, Deva, Târgoviște sau castelele de la Hunedoara și Bran.

Un alt aspect al arhitecturii militare îl constituie fortificațiile sătești. Începând cu secolul al XV-lea în interiorul acestor fortificații sătești este inclusă și incinta bisericii...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in