Arta gotică

Renașterea vieții urbane va aduce, cu predilecție tot în arhitectură, inovația stilului gotic. Termenul de gotic este unul mai mult convențional, atribuit artei romanice în perioada de afirmare a orașelor (secolul al XII-lea - al XV-lea). Spre deosebire de arta romanică însă, care a avut o puternică tentă monastică, arta gotică este cu predilecție urbană. Caracteristic acestui stil este principiul verticalității, în timp ce elementele specifice sunt arcul de susținere/butant și ogiva.

Reprezentative sunt catedrala din Amiens, Notre Dame din Paris sau catedrala din Reims (Franța); catedrala din Canterbury, catedrala din Salisbury (Anglia); domul din Milano (Italia); domul din Köln, domul din Nürnberg (Germania). În domeniul construcțiilor civile sunt construite în stil gotic palate, universități, primării, spitale ș.a. Exemplificăm prin Palatul Dogilor și Casa de Aur din Veneția (Italia).

Catedrala din Reims

Sculptura gotică abandonează reprezentările fantastice și figurile expresioniste, trecând la un mod de reprezentare mai armonios și care exprimă într-un mod mai limpede sentimentele. Dacă în sculptura romanică statuile aveau acel caracter tipic de coloană, în sculptura gotică perso...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in