Statul atenian. Statul spartan

Atena și Sparta, două orașe stat care au lăsat o puternică amprentă asupra istorie și civilizației. Citește această pagină pentru a vedea ce anume le diferențiază și care a fost evoluția statelor oraș Sparta și Atena.

Statul atenian

Statul atenian a fost creat la mijlocul secolului al VIII-lea î.Hr., în Attica de către ionieni. Atena a cunoscut toate formele de guvernare menționate mai sus, de la monarhia miceniană, la regimul aristocratic și, bineînțeles, la democrație.

Principiile democrației ateniene pot fi astfel sintetizate succint în libertatea cetățenilor, egalitatea acestora în fața legii și în luarea cuvântului, dar și accesul la funcții după criteriul prestigiului, al meritului. Adunarea poporului („ecclesia”) este principala instituție a acestei democrații. Din Adunarea poporului puteau face parte toți cetățenii, adică cei care erau născuți dinr-un tată atenian...

Statul spartan

Orașul-stat Sparta (sau Lacedemonia, cum i se mai spunea în greaca antică) este întemeiat în secolul al VIII-lea î.Hr. de către dorieni în peninsula Peloponez, pe valea râului Eurotas.


© Trajan 117 / CC BY-SA 3.0 / Folosirea literei ”lambda” de către armata spartană

Modelul de guvernare al Spartei era diarhia, adică statul spartan era condus concomitent de doi regi; aceștia beneficiau de puteri egale și proveneau din două familii domnitoare distincte: familia ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in