Liga de la Delos. Războiul peloponesiac

Liga de la Delos

După experiența războaielor cu perșii, atenienii și-au propus să înființeze o flotă permanentă, care să poată interveni în caz de nevoie în sprijinul cetății aliate care s-ar fi aflat în fața vreunui atac inamic. Astfel, la inițiativa conducătorului atenian Aristides, va lua ființă Liga maritimă ateniană sau Liga de la Delos în anul 477 î.Hr. Fiecare cetate avea obligația să contribuie în acest sens cu corăbii, echipaje sau o sumă de bani.

Tezaurul Ligii era păstrat la Delos, în Templul lui Apollo. Prin Liga de la Delos Atena obține întâietatea ca putere maritimă și rămâne principala rivală a Spartei în dobândirea statutului de mare putere militară.

Războiul peloponesiac

Sparta, în calitate de conducătoare a orașelor din Peloponez, înființase Liga peloponesiacă. Permanentul conflict dintre Atena și Sparta va duce la izbucnirea războiului peloponesiac între anii 431-404 î.Hr.

Domeniul Public / Războiul peloponesiac

Pretextul războiului peloponesiac l-a constituit asedierea de către Atena a coloniei Corintului, Potideea. Corintul va cere ajutor Spartei. Atena va lua în consecință măsuri împotriva Megarei, care era aliata Corintului, și anume, îi va interzice acesteia comer...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in