Dinastia Romanovilor

În estul Europei, absolutismul monarhic se reflectă în atributele țarului. Aspectele istorice sunt, însă, mult diferite în această zonă a continentului comparativ cu vestul și centrul Europei. Astfel, aici monarhia se impune îndeosebi în organizarea luptelor împotriva dușmanilor externi: mongolii, polonezii și suedezii.

Dinastia Romanovilor se va afla la conducerea Rusiei până în 1917. Cei mai de seamă reprezentanți ai monarhismului de tip absolutist sunt Ivan al IV-lea, Mihail I și Petru I.

Ivan al IV-lea

Într-o primă etapă a istoriei ruse se remarcă Ivan al IV-lea (1533-1584), primul suveran rus încoronat oficial ca țar al Rusiei în anul 1547.

Ivan al IV-lea

Acesta le-a cerut boierilor să îi recunoască dreptul divin de a conduce țara. Supranumit „cel Mare” sau „cel Groaznic”, prin conducerea sa autoritară, va limita puterea marii boierimi și va întări autoritatea centrală. El va organiza în acest scop un corp militar de elită – streliții.

De numele său se leagă numeroase schimbări atât de ordin administrativ, cât și legislativ. Țarul Ivan va publica un cod de legi și un cod religios: Codicele țarist din 1550.

În anul 1549, țarul Ivan convoacă prima Adunare de Stări din RusiaZemski Sobor. El conduce ț...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in