Dinastia Bourbonilor

Citește această pagină dacă vrei să afli numele celor influenți monarhi care au reprezentat dinastia Bourbonilor și evenimentele care au determinat schimbări ale societății franceze.

Cei mai de seamă reprezentanți ai monarhiei absolutiste din Dinastia Bourbonilor sunt Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea și Ludovic al XIV-lea.

Henric al IV-lea

Primul reprezentant al dinastiei de Bourbon este Henric al IV-lea (1589-1610). Deși era un susținător al protestanților hughenoți, Henric al IV-lea se va converti, în anul 1593, la catolicism pentru a pune capăt războaielor religioase din Franța și pentru a fi recunoscut ca rege de către catolici, care erau majoritari. Abia după acest gest va fi încoronat ca rege, în 1594, în catedrala din Chartres.

Henric al IV-lea

El va asigura apoi, în 1598, prin Edictul de la Nantes, libertatea confesiunii hughenote în Franța. În plus, pe lângă libertatea exercitării credinței, protestanților le erau garantate și drepturile civile și li se permitea, astfel, accesul la funcțiile publice. De asemenea, au primit și cetăți de siguranță, precum fortăreața La Rochelle.

Prin ducele de Sully, primul său ministru, va adopta măsuri economice importante, care vor duce la redresarea și dezvoltarea economică a Franței.

În ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in