Absolutismul

Absolutismul moharhic este o formă de guvernare adoptată între secolele XVI și XVII în mai multe state din Europa. Dacă vei accesa acest referat, vei înțelege în ce constă absolutismul și vei afla care au fost cei mai reprezentativi monarhi, care au aplicat principiile absolutismului.

Absolutismul monarhic sau monarhia absolută, cum i se mai spune, reprezintă corolarul unui proces istoric important în evoluția statelor europene.

Absolutismul monarhic este acea formă de guvernare în care monarhul – fie că se numește împărat, fie rege, țar, sultan sau domnitor – deține autoritatea supremă în stat.

Acest proces istoric începe simultan cu centralizarea politică din secolele XVI-XVII în state, precum Franța, Anglia, Spania sau Rusia.

Dintre factorii care au favorizat constituirea și consolidarea absolutismului monarhic menționăm, pe de o parte, declinul nobilimii în urma războaielor civile sau religioase, iar pe de altă parte, remarcăm dezvoltarea manufacturilor și a comerțului, concomitent cu afirmarea orășenimii și a burgheziei. Încheierea procesului de centralizare politică a anumitor state, pre...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in