Unirea Principatelor Române. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza
Realizarea și recunoașterea Unirii
Cu toată opoziţia Marilor Puteri, românii au reuşit realizarea unirii. Unireaa s-a realizat prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domitor. A. I. Cuza a fost ales domnitor la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească. Românii s-au folosit ingenios de faptul că în Convenţia de la Paris nu se specifica niciunde că aceeaşi persoană nu are voie să ocupe funcţia de domnitor în ambele Principate Române.
Pe plan extern urmează o perioadă de intensificare a eforturilor diplomatice menite să aducă recunoașterea internațională a unirii. Astfel, în martie 1859 are loc o nouă Conferinţă la Paris unde cinci dintre Marile Puteri recunosc dubla alegere a lui Cuza. Ulterior Austria şi Turcia, care refuzaseră iniţial, vor recunoaşte şi ele acest act politic. Drept urmare, în 1860 domnul Cuza hotărăşte unificarea Adunărilor şi guvernelor, și realizează unirea deplină a Moldovei cu Țara Românească.
.jpg)
Domnia lui Cuza și principalele reforme
Domnia lui Al. I. Cuza poate fi împărțită în trei mari perioade, și anume:
- anii 1859-1861 (perioada de consolidare a unirii principatelor);
- anii 1862-1864 (perioada reformelor);
- anii 1864-1866 (perioada guvernării autoritare).
În timpul domniei lui Al. I. Cuza, punctele esențiale revendicate de mișcarea paşoptistă în programele revoluționare se concretizează prin reformele înfăptuite de acesta. Principalele reforme înfăptui...