Tudor Vladimirescu și Revoluția de la 1821

Termeni istorici precum ”Tudor Vladimirescu”, ”Eteria”, ”Proclamația de la Padeș”, ”Revoluția de la 1821” îți sunt cunoscuți? Ei bine, poți învăța mai multe despre ei în manualul de Istorie Liceunet pentru clasa a XII-a, redactat de profesori competenți. În lecția ”Tudor Vladimirescu și Revoluția de la 1821” ai ocazia să te documentezi cu privire la evenimentele din anul 1821, dar și care au fost cauzele și urmările acestora.

Așadar, îți explicăm care a fost importanța organizației secrete ”Eteria” și cum membrii acesteia au contribuit la Revoluția de la 1821. De asemenea, îți prezentăm cursul acțiunilor precum și un fragment celebru din Proclamația de la Padeș, prin care Tudor Vladimirescu cerea mobilizarea poporului pentru a lupta împotriva abuzurilor și nedreptăților la care erau supuși. Din păcate, sfârșitul Revoluției a însemnat și sfârșitul lui Tudor Vladimirescu și al aliaților săi, însă a avut impactul dorit, evenimentele din acest an dând startul altor acțiuni care au dus în cele din urmă la înfăptuirea și consolidarea statului român modern.

Citește lecția ”Tudor Vladimirescu și Revoluția de la 1821” și află totul despre Eteria, Proclamația de la Padeș, Tudor Vladimirescu și acțiunile acestuia din anul 1821.

Elita politică românească se va constitui în „partida națională” care, fiind receptivă la modelul politic occidental, a căutat permanent să găsească modalitățile cele mai potrivite pentru emanciparea românilor din teritoriile aflate sub dominație străină. Năzuința românilor de a avea propriul stat național se raliază idealurilor altor popoare europene. Apar societăți secrete precum Eteria, care avea drept scop eliberarea grecilor, pe fondul unor răscoale generale ale popoarelor creștine din Balcani, sprijinite de Rusia (care își asumase rolul de protectoare a popoarelor creștine din zonă)...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in