Lock

Revoluția de la 1848 în Țara Românească

Lock

În Țara Românească revoluția a izbucnit pe 9 iunie 1848, la Islaz. La Islaz, pe Câmpia Libertății, revoluționarii adoptă documentul programatic intitulat „Proclamația de la Islaz”, cuprinzând 22 de articole, exprimate într-un mod mult mai radical decât cererile revoluționarilor moldoveni. 

Punctele „Proclamației de la Islaz”
 

Pentru a citi acest text trebuie să fii Membru VIP.

Revoluționarii munteni cereau astfel respectarea autonomiei depline a Țării Românești, alegerea unui domn pe 5 ani, renunțarea la Regulamentul organic, drepturi și libertăți cetățenești, desființarea privilegiilor și egalitatea cetățenilor în fața legii etc.

Figura 1. Gheorghe Bibescu - portret realizat de Paulus Petrovitz (sursa: Paulus Petrovitz, Public domain, via Wikimedia Commons)

Pe 11 iunie 1848 la București, domnitorul Gheorghe Bibescu (pierzând sprijinul armatei) semnează „Proclamația de la Islaz” care va deveni astfel noua constituție. Cum Rusia a protestat față de acest act prin consulul rus și a amenințat că va invada Țara Românească, domnul Gheorghe Bibescu abdică. Guvernul provizoriu revoluționar ce se constituise pe Câmpia de la Islaz va adopta ca steag național tricolorul revoluționarilor, pe 14 iunie 1848 la Craiova. Ziua următoare, pe 15 iunie, guvernul provi...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in