Revoluția română de la 1848

Introducere

În anul 1848 izbucnesc revoluţii în majoritatea statelor europene. Scopul acestora era înlocuirea regimurilor politice absolutiste cu regimuri liberale și adoptarea unor constituţii moderne care să prevadă respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, separarea puterilor în stat, extinderea dreptului de vot, împroprietărirea ţăranilor etc.

Revoluția română de la 1848 este unul dintre cele mai importante evenimente din istoria modernă a României. Nicolae Bălcescu avea să afirme în „Mersul revoluţiei în istoria românilor” faptul că „revoluţia europeană a fost ocazia, iar nu cauza revoluţiei române”.

Programele prezentate în fiecare principat românesc au demonstrat caracterul unitar al românilor, dorința de unire într-un singur stat manifestându-se puternic în Revoluția română de la 1848. Revoluția română de la 1848 a cuprins Țara Românească, Moldova, Transilvania și Bucovina, fiecare revoluție fiind caracterizată de un program propriu.

În Principatele Române revoluţia de la 1848 a fost organizată de intelectualii cu vederi liberale proveniţi din rândul micii boierimi, care efectuaseră în majoritatea lor studii la Paris, luând astfel contact cu ideile liberale promovate în occident de Masonerie. Revoluţia a fost astfel pregătită de Societatea Studenţilor Români din Paris, de societatea „Frăţia”, dar şi de mişcarea contesta...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in