Lock

Revoluția română de la 1848

Lock

Introducere

În anul 1848 izbucnesc revoluții în majoritatea statelor europene. Scopul acestor revoluții era înlocuirea regimurilor politice absolutiste cu regimuri liberale și adoptarea unor constituții moderne care să prevadă respectarea drepturilor și libertăților cetățenești, separarea puterilor în stat, extinderea dreptului de vot, împroprietărirea țăranilor etc.

Revoluția română de la 1848 este unul dintre cele mai importante evenimente din istoria modernă a României. Nicolae Bălcescu, unul dintre liderii revoluției pașoptiste, avea să afirme în „Mersul revoluției în istoria românilor” faptul că „revoluția europeană a fost ocazia, iar nu cauza revoluției române”.

Programele revoluționare prezentate în fiecare principat românesc au demonstrat caracterul unitar al românilor, dorința de unire într-un singur stat manifestându-se puternic în cadrul Revoluției românești de la 1848. Revoluția română de la 1848 a cuprins Țara RomâneascăMoldovaTransilvania și Bucovina, fiecare regiune fiind caracterizată de existența unui program revoluționar propriu.

În Principatele Române revoluția de la 1848 a fost organizată de intelectualii cu vederi liberale proveniți din rândul micii boierimi, care efectuaseră în majoritatea lor studii la Paris, luând astfel contact cu ideile liberale promovate în occident de Masonerie. Revoluția a fost astfel preg...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in