Revoluția română de la 1848

Revoluția română de la 1848 este unul dintre cele mai importante evenimente din istoria modernă a României. Programele prezentate în fiecare țară românească au demonstrat caracterul unitar al românilor, dorința de unire într-un singur stat manifestându-se puternic în Revoluția română de la 1848. Aceasta a cuprins Țara Românească, Moldova, Transilvania și Bucovina, fiecare revoluție fiind caracterizată de un program propriu.

Dacă dorești să afli mai multe despre acest subiect care intră la examenul de Bacalaureat, care au fost cauzele și urmările revoluției, te invităm să citești în continuare pagina „Revoluția română de la 1848”.

În anii 1837-1838, Partida Națională, condusă de boierul Ion Campineanu, s-a remarcat în cadrul Adunării Obștești a Țării Românești, respingând încălcarea autonomiei țării și redactând Actul de unire și independență și Osăbitul act de numire a suveranului românilor. Primul milita pentru înlăturarea protectoratului rusesc și a suzeranității otomane și, de semenea, pentru unirea Principatelor Române într-un regat al Daciei.

Cel de-al doilea prevedea o domnie de tip ereditar, drepturi și libertăți cetățenești etc. Ambele reprezentau un proiect de constituție construit pe principiile liberalismului politic și economic. Noul stat ce se dorea constituit trebuia să fie o monarhie constituțională sub garanția colectivă ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in