Statul român modern: de la proiect politic la realizarea României Mari (secolele XVIII-XX)

Modernizarea statului român a reprezentat un proces amplu și complex și a fost iniţial concepută la nivel teoretic, în diverse proiecte, şi abia apoi pusă în practică prin intermediul diferitelor reforme. Acest proces a presupus desfiinţarea privilegiilor feudale, desfiinţarea dependenţei ţăranilor şi împroprietărirea lor, adoptarea unor constituţii moderne dar şi independenţa de sub suzeranitatea otomană şi unirea tuturor românilor într-un singur stat. Proclamarea independenței în 1877 este recunoscută la Congresul de Pace de la Berlin din 1878.

Modificarea statutului internațional al țării va determina apoi proclamarea regatului în anul 1881. În timpul regelui Ferdinand I vom asista la realizarea statului naţional unitar român prin alipirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei la România, moment în care programul revendicărilor revoluționare pașoptise din secolul XIX - unirea, independența, împroprietărirea ţăranilor, adoptarea unei legislații moderne - este un obiectiv realizat.

Liceunet ți-a pregătit lecția „Statul român modern: de la proiect politic la realizarea României Mari (secolele XVIII-XX)”, aceasta reprezentând una dintre cele mai complexe teme care trebuie studiată pentru clasă, dar și pentru examenul de Bacalaureat la disciplina Istorie. În manualul nostru vei putea citi toate amănuntele legate de cele mai importante evenimente care au dus la emanciparea statul român.

Așadar, citește „Statul român modern: de la proiect politic la realizarea României Mari (secolele XVIII-XX) și află totul despre revoluția lui Tudor Vladimirescu, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Războiul de Independență și Marea Unire din 1918.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in