Lock

Instituții medievale românești

Lock

Principalele instituții centrale în spațiul românesc în Evul mediu au fost Domnia și Biserica. Alte exemple de instituții centrale sunt Sfatul Domnesc, Adunarea Țării și Oastea cea mare. Citește mai multe despre rolul Bisericii în ghidul nostru despre Biserică în spațiul românesc.

Există unele diferențe între Țările Române în ce privește instituțiile centrale. Aceste diferențe țin de evoluția diferită a Țărilor Române, în special deosebirea dintre instituțiile centrale din voievodatul Transilvaniei și cele din Țara Românească și Moldova.

Transilvania

Transilvania, organizată ca și voievodat autonom vasal coroanei maghiare, va moșteni o serie de caracteristici organizatorice după modelul occidental. La nivel local, din punct de vedere administrativ-teritorial, maghiarii au fost organizați în comitate, secuii și sașii în scaune, iar românii din zonele de graniță în districte autonome. 

În cazul sașilor, amintim conturarea, pe baza celor 7 scaune, a adunării autonome teritoriale, dar și politice, numită „Universitatea sașilor” (1486). Termenul de „universitate” are sensul de „totalitatea sașilor”, „adunarea generală a sașilor”. Universitatea săsească îngloba astfel cele șapte scaune ale Sibiului (Orăștie, Sebeș, Miercurea, Sighișoara, Nocrich, Cincu și Rupea), Scaunul Șeica și cel al Mediașului, Districtul Brașov și Districtul Bistriței. Universitatea ținea adunări generale cel puțin o dată pe an, comitele sașilor fiind cel mai ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in