Instituții medievale românești
Principalele instituții centrale în spațiul românesc în Evul mediu au fost Domnia și Biserica. Alte exemple de instituții centrale sunt Sfatul Domnesc, Adunarea Țării și Oastea cea mare. Citește mai multe despre rolul Bisericii în ghidul nostru despre Biserică în spațiul românesc.
Există unele diferențe între Țările Române în ce privește instituțiile centrale. Aceste diferențe țin de evoluția diferită a Țărilor Române, în special deosebirea dintre instituțiile centrale din voievodatul Transilvaniei și cele din Țara Românească și Moldova.
Transilvania
Transilvania, organizată ca și voievodat autonom vasal coroanei maghiare, va moșteni o serie de caracteristici organizatorice după modelul occidental. La nivel local, din punct de vedere administrativ-teritorial, maghiarii au fost organizați în comitate, secuii și sașii în scaune, iar românii din zonele de graniță în districte autonome.
În cazul saşilor, amintim conturarea, pe baza celor 7 scaune, a adunării autonome teritoriale, dar și politice, numită „Universitatea saşilor” (1486). Termenul de „universitate” are sensul de „totalitatea sașilor”, „adunarea generală a sașilor”. Universitatea săsească îngloba astfel cele şapte scaune ale Sibiului (Orăştie, Sebeş, Miercurea, Sighişoara, Nocrich, Cincu şi Rupea), Scaunul Şeica şi cel al Mediaşului, Districtul Braşov şi Districtul Bistriţei. Universitatea ţinea adunări generale cel puţin o dată pe an, comitele saşilor fiind cel mai ...