Instituții medievale românești

În ultima parte a subcapitolului „Autonomii centrale și instituții centrale în spațiul românesc (secolele IX-XVIII)”, vei putea citi despre cele mai importante instituții medievale românești: biserica, domnia, marea adunare a țării și sfatul domnesc.

Îți vom prezenta toate cele patru instituții medievale românești și importanța lor în organizarea politică, administrativă și socială a celor trei țări românești, punând accentul pe domnie și biserică datorită relației strânse dintre aceste două.

Așadar, dacă vrei să afli mai multe informații despre instituțiile medievale românești: biserica, domnia, marea adunare a țării și sfatul domnesc, nu ezita să citești în continuare manualul nostru.

Principalele instituții medievale în spațiul românesc sunt domnia și biserica, lor adăugându-li-se sfatul domnesc, adunarea țării și oastea cea mare, cu precizarea existenței unor particularități ce țin de evoluția diferită a Țărilor Române, în special deosebirea dintre voievodatul din interiorul arcului carpatic – Transilvania - și celelalte din exteriorul acestuia – Țara Românească și Moldova.

Transilvania

Transilvania, organizată ca și voievodat autonom vasal coroanei maghiare, va moșteni o serie de caracteristici organizatorice după modelul occidental. La nivel local, din punct de vedere administrativ-teritorial, am menționat deja organizarea maghiarilor în comitate, a secuilor și sașilor în scaune, precum și a românilor din zonele de grani...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in