Formarea Țării Românești

În „Formarea Țării Românești” ai ocazia să te informezi cu privire la cele mai importante etape din procesul de întemeiere a Țării Românești. Termeni istorici precum „bătălia de la Posada”, „Cronica pictată de la Viena”, „formarea Țării Românești”, „descălecatul lui Basarab I”, îți vor fi mult mai clari de acum încolo. În manualul nostru îți prezentăm pe larg fiecare temă importantă, pentru ca tu să ai șansa de a înțelege mai bine lecțiile și în felul acesta să iei o notă mai bună atât la clasă cât și la examenul de Bacalaureat la disciplina Istorie.

Așadar, vei avea ocazia de a învăța felul în care Basarab I a câștigat independența Țării Românești la bătălia de la Posada, bătălie atestată prin Cronica pictată de la Viena. Contextul este însă mult mai complex, premisele luptei și urmările acesteia având o influență extrem de mare asupra Țării Românești.

Te sfătuim să citești în continuare „Formarea Țării Românești” pentru a afla mai multe detalii despre Litovoi, Basarab I, bătălia de la Posada și Cronica pictată de la Viena.

După cum am afirmat anterior, formarea statelor medievale românești s-a desfășurat pe parcursul mai multor secole și în mai multe etape.

Legat de formarea statului medieval Țara Românească trebuie să amintim într-o primă etapă confruntarea din 1277 dintre voievodul Litovoi (istoria nu poate preciza sigur dacă este același Litovoi menționat în Diploma ioaniților din 1247 sau un urmaș al acestuia purtând același nume) și regele maghiar Ladislau al IV-lea. În această confruntare care avea drept scop înlăturarea suzeranității maghiare, Litovoi este ucis iar fratele acestuia pe nume Bărbat este luat prizonier. Răscumpărat cu o sumă considerabilă de bani, Bărbat va recunoaște suzeranitatea maghiară, iar teritoriile vor rămâne sub regim de vasalitate în stăpânirea voievodului român.

Pentru o mai bună documentare îți recomandăm să citești și referatul nostru despre întemeierea Țării Românești.

Într-o etapă următoare p...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in