Formarea Moldovei

Asemeni Țării Românești, și formarea statului medieval Moldova a fost realizată în mai multe etape și pe parcursul a mai multor secole.

Izvoare istorice

Scrierile medievale, precum Cronica lui Nestor sau Povestea vremurilor de demult, amintesc de formațiuni politico-administrative în regiunile cuprinse între estul Carpaților, Nistru și Marea Neagră, precum țări, codri, cobâle sau câmpuri. În secolul al XII-lea, cronicile vremii menționează Țara Berladnicilor în centrul Moldovei, Țara Brodnicilor în sudul Moldovei, și Țara Volohilor în nord-vestul Moldovei. O cronică din secolul al XIII-lea amintește în nord-estul Moldovei o Țară a Bolohovenilor (etimologia făcând trimitere la termenul voloh).

Asybaris, editare adițională: Miehs / CC BY-SA 3.0 / Harta formaționilor statale românești

Din secolul al XIII-lea, Moldova se regăsește sub dominația tătarilor, care, după marea invazie din 1241-1242, își stabilesc centrul politic la gurile Dunării. Alegerea acestui loc ca și centru politic este ușor de înțeles dacă ne gândim la importanța economică pe care o avea, pe aici trecând drumul comercial ce lega Europa Centrală de Marea Neagră.

„Descălecatul” lui Dragoș

Descălecatul lui Dragoș este prezentat în mai multe surse istorice, precum cronica putneană, sau scrierile cronicarilor moldoveni Miron...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in