Formarea statelor medievale românești

Constituirea statului medieval în spațiul românesc reprezintă punctul culminant al unui proces istoric îndelungat și elaborat. În paginile următoare îți descriem în mod clar procesul de formare a următoarelor state medievale românești: Transilvania, Țara Românească, Moldova și Dobrogea. Astfel, vei putea vedea care au fost primele state medievale românești.

Statele medievale românești au avut o evoluție internă și au avut la bază formațiunile prestatale românești (autonomiile locale). La apariția statelor medievale în spațiul românesc au contribuit nivelul de dezvoltare economică, socială, militară și politică a formațiunilor prestatale românești și apariția unui centru unificator. De asemenea, o contribuție importantă la formarea statelor medievale românești au avut influențele externe maghiare, slave, bizantine și ale ultimilor migratori.

Fragment din capitol:

Consolidarea statului Moldova

Consolidarea statului va avea loc în timpul urmașilor lui Bogdan: Lațcu, Petru Mușat, Roman I și Ștefan I. 

Petru I Mușat (1376-1391) va întemeia o mitropolie ortodoxă la Suceava în 1386, unde va muta și capitala Moldovei. În încercarea sa de a contracara tendințele expansioniste maghiare, Petru I Mușat va inaugura, în 1387, tradiția depunerii jurământului de vasalitate față de regele Poloniei, Vladislav I Iagello. Tot el este primul domn moldovean care bate monedă. Va acorda, de asemenea, un important împrumut financiar regelui pol

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in