Lock

Studiu de caz - România și toleranța religioasă în secolul al XX-lea

Lock

Toleranța religioasă este încă unul din subiectele aprinse ale societății în care trăim. Dacă vrei să afli elemente importante despre toleranța religioasă în România în secolul XX atunci citește această pagină și vei găsi numeroase informații interesante.

Ce este toleranța religioasă?

Termenul toleranță provine de la verbul latin tolerare=a tolera, a suporta, fiind utilizat în domeniul social și religios cu precădere, definind în cadrul unei colectivități respectul față de modul de gândire și comportament al celorlalți, în esență noțiunea de respectare a libertății acestora. Ca atare, problema toleranței religioase se încadrează în contextul afirmării drepturilor omului și cetățeanului în epoca modernă. 

Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului din 1789 elaborată de Adunarea națională franceză prevedea la articolul 4: „Libertatea este de a face tot ceea ce nu face rău altora: astfel, dreptul fiecărui om nu are limite, cu excepția acelora care asigură celorlalți membri ai societății exercitarea acelorași drepturi. Aceste limite pot fi determinate numai prin lege.”. Discuția se purta acum în jurul poporului francez, a cetățenilor, și lăsa deoparte împărțirea socială de până atunci în cele trei stări.

Războiul de 30 ani (1618-1648) a debutat ca un conflict religios, însă după acesta disputele religioase nu vor mai constitui o problemă ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in