Religia și viața religioasă

Biserica a avut un rol important în evoluția nu doar religioasă ci și socială și culturală a oamenilor, de aceea îi dedicăm acest capitol intitulat ”Religia și viața religioasă”. Argumentele ce vin în sprijinul afirmației noastre, pot fi găsite în următoarele lecții:

Fragment din acest capitol:

Prima școală cu predare în limba română a fost școala din Scheii Brașovului atestată în secolul al XV-lea, în 1495, însă cel mai probabil datând dinainte de această dată. O bulă papală din 15 decembrie 1399 a papei Bonifaciu al IX-lea menționează biserica și școala de aici în contextul în care le cerea românilor ortodocși trecerea la catolicism.

Pe parcursul secolului al XVI-lea școala de aici pregătește preoți, dascăli, funcționari cu rol în administrație, fiind o școală de băieți, aici venind tineri atât din Transilvania, cât și din celelalte țări române. Între anii 1557-1583 Diaconul Coresi tipărește la Scheii Brașovului un număr de 17 titluri în română și slavonă, tiparniţa diaconului Coresi fiind păstrată și astăzi în muzeul şcolii din Scheii Braşovului.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in