Voci ale diplomației românești
Diplomați români
Pe parcursul istoriei lor, românii au luptat pentru apărarea independenţei şi menţinerea fiinţei statale, folosind atât calea armelor, cât și arta diplomaţiei. În relațiile internaționale din sud-estul Europei secolelor al XVI-lea - al XVIII-lea se remarcă în mod repetat conflictul dintre Imperiul Otoman și statele creștine. Țările Române s-au implicat în acest conflict și în relațiile internaționale din această perioadă urmărind redobândirea independenței.
După secolul al XVIII-lea , vocile diplomației românești susțin cu fervoare cauza autonomiei, a unirii principatelor și a independe…
...
Take Ionescu (1858-1922)
Renumitul om politic, jurist și diplomat Take Ionescu, s-a făcut remarcat în diplomația românească prin calităţile sale de orator, dar și de subtil analist al vieții politice. Take Ionescu a fost reprezentantul cel mai de seamă al diplomaţiei româneşti în perioada de după Primul Război Mondial, de numele său legându-se crearea Micii Înţelegeri.
De origine modestă, fiind fiul unui negustor de cereale din Ploiești, Take Ionescu (pe numele său real Dumitru Ion) urmează facultatea la Paris, devenind doctor în drept. Profesează apoi ca avocat în țară, fiindu-i remarcate calitățile deosebite de orator, discursurile sale atrăgându-i apelativul de „Tăchiţă gură de aur”. Devine membru al Partidului Național Liberal și, din 1884, deputat pe listele PNL.
Nemulțumit de dominaţia familiei Brătianu în politica românească, Take Ionescu se înscrie în 1891 în Part…
...
Nicolae Titulescu (1882-1941)
Pentru o perioadă de aproape patru decenii, Nicolae Titulescu a fost personalitatea politică reprezentativă în viaţa publică a României şi, de asemenea, în perioada interbelică, una dintre personalităţile de seamă ale vieţii politice internaţionale.
Absolvent al Facultății de Drept la Paris, după reîntoarcerea în țară, Nicolae Titulescu devine profesor de drept civil la Universitatea din Iași, apoi la Universitatea din Bucureşti. În 1907 devine membru al Partidului Liberal Conservator fondat de Take Ionescu. În anul 1912 este ales deputat, iar în 1917 primește mandatul de ministru al finanțelor.
În anul 1918 îl însoțește pe Take Ionescu la Londra și se raliază la Consiliul Național pentru Unitatea Românilor. În 1919 este membru al delegației române la Conferința de Pace de la Paris iar din 1921 a funcţi…